škola
Kontaktirajte nas
Ružičnjak Hrvatski jezik Ružičnjak English language

Produženi boravak

Ivana Valičević, mag. prim. educ. i Lucija Rajić Košćak, mag. prim. educ.

 
Današnji način života brojnim roditeljima nameće potrebu zbrinjavanja djeteta mlađe školske dobi koje nakon redovne nastave dolazi kući i samostalno, bez nadzora roditelja, provodi vrijeme do njihova dolaska. Kako roditelji ne bi vodili strah i brigu za dijete tijekom radnog dana, Osnovna škola Ružičnjak nudi organiziranu brigu o djetetu u obliku odgojno-obrazovnog rada - produženog boravka.
Produženi boravak namijenjen je učenicama razredne nastave. Provodi se neposredno nakon redovite prijepodnevne nastave i traje do 17 sati. To je kvalitetno osmišljen boravak djevojčica u školi koji obuhvaća organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, aktivnosti na sviježem zraku, radionice, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te rad na zadaći. Prilikom osmišljavanja načina kreativnog provođenja vremena vodimo se željama, potrebama i sklonostima učenica pazeći pritom da kod njih razvijamo određene kompetencije u nekoliko ključnih područja: jezično-komunikacijsko, matematičko-logičko, znanstveno-tehnološko i kulturno-umjetničko područje s posebnim naglaskom na socijalizaciju, odnos prema sebi, zdravlju, okolini, radnim obvezama te igri, sportu i rekreaciji. Kako bi rad u produženom boravku bio zanimljiviji i djevojčicama prihvatljiviji, osim učionice koristimo i neke druge prostore: školsko dvorište, školsku dvoranu, školski voćnjak i slično.  Tijekom tjedna sve školske obveze učenice ispunjavaju u školi, a svoje torbe i radne materijale petkom odnose na uvid roditeljima. Za vrijeme produženog boravka učenice su pod stalnim nadzorom učiteljice.
 
Organizacija rada:
• 11:40 – 12:25 – SLOBODNO VRIJEME UČENICA u korelaciji s izbornom, dopunskom i dodatnom nastavom
• 12:30 – 13:00 – RUČAK
• 13:00 – 14:00 – PRANJE ZUBI, ORGANIZIRANO VRIJEME (igraonice, radionice, rad na projektima i zajedničke aktivnosti)
• 14:00 – 15:45 – UČENJE UZ POVREMENE ODMORE
• 15:45 – 16:00 – UŽINA
• 16:00 – 17:00 – ORGANIZIRANO VRIJEME (edukativno - stvaralačke radionice)
 
U nastavku možete vidjeti neke od aktivnosti koje se provode u produženom boravku.

Školska godina 2016./2017.

Izrada maski

U produženom boravku naše učenice su u sklopu eko grupe od starih novina napravile maske! :D      

Šivanje gumbi


U sklopu produženog boravka učenice 2. i 3. razreda učile su šivati gumbe razvijajući pritom finu motoriku i savladavajući vještinu koja će im trebati u svakodnevnom životu.

         Bonton radionice

U sklopu produženog boravka, u suradnji sa studenticom Lucijom, održane su dvije radionice na temu bontona. U prvoj radionici djevojčice su naučile što je to bonton i zašto je važan. Razgovarali smo o pristojnom odijevanju, pozdravljanju, bontonu za stolom, a naučili smo i koje su to četiri čarobne riječi. U drugoj radionici učili smo o bontonu za stolom. Djevojčice su u blagovaonici učile postavljati stol, razgovarali smo o pristojnom i nepristojnom ponašanju za stolom, a na kraju smo od salveta izrađivali božićnu dekoraciju za stol. Naučili smo puno korisnih stvari, a smijeha i zabave nije nedostajalo.

  

 


Hrvatski običaji

Jedan od običaja koji se sačuvao do danas je običaj sijanja božićne pšenice kao simbola života i plodnosti. U nekim krajevima naše domovine na blagdan Svete Barbare ili na blagdan Svete Lucije sije se pšenica. I mi smo posijali pšenicu koju smo pažljivo zalijevali i s nestrpljenjem promatrali kako klija. 

 


 

Hranilice za ptice

I ove godine smo se pobrinule da naše ptičice lakše prežive hladnu zimu koja nam stiže! 

 
 Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa ugostili smo studenticu pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Katarinu Ivkić, koja nas je upoznala sa životom slijepih i slabovidnih osoba. U svom izlaganju Katarina je opisala svoje djetinjstvo, kako joj je bilo u školi te s kakvim problemima se susretala kao slabovidna osoba. Djevojčice je naučila što je to Brailleovo pismo te kako pristupiti slijepoj osobi, a pokazala im je i zvučnu pisanku uz pomoć koje bilježi predavanja na fakultetu te bijeli štap koji joj pomaže u kretanju. Na kraju izlaganja, kroz kratku radionicu, djevojčice su dobile priliku isprobati kako se slijepe osobe kreću. Podijelivši se u parove, jedna djevojčica je imala povez na očima, a druga joj je glasovnim uputama pomagala proći stazu na kojoj su se nalazile prepreke. Nije bilo nimalo lako hodati stazom koju ne vidiš!
Zahvaljujemo se Katarini što nam je prenijela svoje iskustvo i što nas je podsjetila da uvijek trebamo biti zahvalni na svemu što imamo!


      


Učimo vezati vezice


Kako ne bi više hodali razvezanih cipela odlučili smo naučiti vezati vezice. Nekima je to išlo lakše, a nekima teže. Zabava je bila odlična, a pomogla je i pjesmica:


MAŠNA

Prošla je vezica ispod mosta
zategni obje - bit će dosta.
Pola mašne viri, uzmi drugu vezicu
omotaj okolo, provuci kroz rupicu.
Pola je mašne prošlo ispod mosta
sada imaš cijelu - bit će dosta.


                                

                             

 

  Školska godina 2015./2016.


Posjet HRT-u i The Voice-u

Učenice naše škole posjetile su Hrvatsku radioteleviziju gdje su, između ostalog, vidjele i studio popularnog showa The Voice – Najljepši glas Hrvatske. Na fotografijama možete vidjeti koliko nam je bilo zabavno. smile emotikon
Ovim putem se još jednom zahvaljujemo tati Hrvoju što nas je tako lijepo ugostio.


Pletenje šala

Spretni prstići naših učenica ispleli su jedinstvene i unikatne šalove koji će ih ugrijati u hladnim danima. Pletenjem su učenice vježbale i finu motoriku pa će njihova slova od sada biti još ljepša i urednija.

 


Izrada straničnika (bookmarka)


Nakon što su naučile što su to straničnici i čemu služe, učenice su se i same okušale u njihovoj izradi. Uz ovako šarene, vesele i razigrane straničnike čitanje će sada biti još lakše i zabavnije. 

 


Pranje zubića

Koliko su nam važni zubi dobro znaju i naše učenice koje svaki dan nakon ručka peru zube. Blistav osmijeh najljepši je ukras na našem licu! :)

 


Hranilice za ptice

Kako bi pomogle pticama u pronalasku hrane i olakšale im preživljavanje do proljeća, učenice su, uz pomoć učiteljice, izradile hranilice za ptice. Na taj način učenice su se zahvalile svojim pernatim prijateljicama na pjesmi koja ih uveseljava za vrijeme igre u školskom dvorištu.
 

  


Pripremanje kolača

"Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!" To su dokazale u naše učenice koje su uz pomoć učiteljice napravile ukusan i slastan kolač. 🍰😃
 

 


Edukacija u osjetilnom parku

Jedna od posebnosti naše škole je osjetilni park. Naoko maleni prostor sadrži pravo bogatstvo biljnog svijeta koje su naše učenice upoznale uz pomoć učiteljice. Slušajući zanimljivosti o biljkama i doživljavajući park kroz svoja osjetila, učenice su puno toga naučile te sad s još većom ljubavlju brinu o parku i uživaju u njemu. 

 


 

 


Ispiši stranicu